Nagyon-nagyon régen vajmi keveset tudtam a gersliről,
mondhatni semmit. Kislányként azt hittem, hogy a virslihez van némi köze,
mert azzal rímel. De hát tévedtem...
Szóval mi is az
a gersli? Hántolt árpa, találóbban árpagyöngynek is nevezik.
Emberemlékezet óta a legalapvetőbb élelmiszerek egyike. Felhasználásának
sokféle módja létezik. Az olaszok orzottót készítenek belőle, ami olyasmi, mint
a rizottó, csak árpából készül.
Én is egy nagyon egyszerű
és rendkívülien finom ételre leltem benne.
HOZZÁVALÓK:
·
250g hántolt
árpa
·
2-3 EK olaj
·
zöldségek, amelyek
arányát tetszés szerint lehet variálni, kb.800g:
·
1 közepes fej
vöröshagyma - apróra kockázva
·
1 közepes fej
lilahagyma - apróra kockázva
·
2-3 gerezd
fokhagyma zúzva
·
3 db színes
paprika (piros, sárga, zöld) 1x1 cm-es kockákra vágva
·
1 kis cukkíni
- apróra kockázva
·
1 kisebb padlizsán
- szintén apróra kockázva
·
só
·
őrölt
szegfűbors – ízlés szerint
·
őrölt
feketebors – ízlés szerint
·
1-1 TK szárított, morzsolt oregánó és bazsalikom
·
friss petrezselyem
zöldje apróra vágva
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
Az árpagyöngyöt bő vízben feltesszük főni. (1 egység árpa: 2 egység víz)
2.
Lassú tűzön, forrástól számított kb.
35 percig lefedve főzzük.
3.
Előkészítjük a zöldségeket:
apró, egyforma kis kockákra vágjuk.
4.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, belezúdítuk a zöldségeket,
sózzuk, fűszerezzük őket, és hagyjuk, hogy megadják magukat: megpuhuljanak; majd kapassuk, pirítsuk kicsit meg őket, hogy
még finomabb ízt kapjanak. Utolsó lépésben hozzáadjuk az apróra vágott
petrezselyem zöldjét.
5.
Ha az árpaszemek kellően megfőttek
,és a zöldségek is készen állnak, összekeverjük őket, ha kell, sózhatunk,
fűszerezhetünk még, hogy tökéletesre hangoljuk ezt a kavalkádot.
Köretnek is kiváló, de magában ,salátával is
nagyon szeretjük. Színes, ízes és egészséges. Megunhatatlan, hiszen a zöldségek
összetételét, formáját tetszés szerint a kedvünkre variálhatjuk.