2016. november 13., vasárnap

Orzotto avagy gersli sült zöldséggel gazdagon



Nagyon-nagyon  régen vajmi keveset tudtam a gersliről, mondhatni semmit. Kislányként azt hittem, hogy a virslihez van némi köze, mert azzal rímel. De hát tévedtem...
Szóval mi is az a gersli? Hántolt árpa, találóbban árpagyöngynek is nevezik.

 Emberemlékezet óta a legalapvetőbb élelmiszerek egyike. Felhasználásának sokféle módja létezik. Az olaszok orzottót készítenek belőle, ami olyasmi, mint a rizottó, csak árpából készül.
Én is egy nagyon egyszerű és rendkívülien finom ételre leltem benne.


HOZZÁVALÓK:

·         250g hántolt árpa
·         2-3 EK olaj
·         zöldségek, amelyek arányát tetszés szerint lehet variálni, kb.800g:
·         1 közepes fej vöröshagyma - apróra kockázva
·         1 közepes fej lilahagyma  - apróra kockázva
·         2-3 gerezd fokhagyma zúzva
·         3 db színes paprika (piros, sárga, zöld) 1x1 cm-es kockákra vágva
·         1 kis cukkíni - apróra kockázva
·         1 kisebb padlizsán - szintén apróra kockázva
·        
·         őrölt szegfűbors – ízlés szerint
·         őrölt feketebors – ízlés szerint
·         1-1 TK  szárított, morzsolt oregánó és bazsalikom
·         friss petrezselyem zöldje  apróra vágva
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Az árpagyöngyöt bő vízben  feltesszük főni. (1 egység árpa: 2  egység víz)
2.       Lassú tűzön, forrástól számított kb. 35 percig lefedve főzzük.
3.       Előkészítjük a zöldségeket: apró, egyforma kis kockákra vágjuk.
4.       Egy nagyobb serpenyőben  olajat hevítünk, belezúdítuk a zöldségeket,


 sózzuk, fűszerezzük őket, és hagyjuk, hogy megadják magukat: megpuhuljanak;  majd kapassuk, pirítsuk kicsit meg őket, hogy még finomabb ízt kapjanak. Utolsó lépésben hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét.

5.       Ha az árpaszemek kellően megfőttek ,és a zöldségek is készen állnak, összekeverjük őket, ha kell, sózhatunk, fűszerezhetünk még, hogy tökéletesre hangoljuk ezt a kavalkádot.


Köretnek is kiváló, de magában ,salátával is nagyon szeretjük. Színes, ízes és egészséges. Megunhatatlan, hiszen a zöldségek összetételét, formáját tetszés szerint a kedvünkre variálhatjuk.