A lángos
Számomra a lángos szezonális étel. Ha nyár, akkor lángos! Ez talán azért van,
mert egyetemista koromban volt szerencsém lángost sütni és árulni néhány nyár
folyamán. Szép idők voltak azok! A
sütödében volt vagy 50 fok. Nagyon jó tapasztalat volt.
De miért lángos a lángos? - kérdezte a kisebbik lányom. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy
időbe tehető, ez is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A
lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából
kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.
Az alábbi recept egy roppant egyszerűen elkészíthető, hűtős
lángos, amolyan 21. századi. Jól bevált, tizenéves családi recept. Nyaranta
néhányszor elkészítem. Bedagasztom a tésztát, és a hűtőben tárolom.
HOZZÁVALÓK:
·
1 kg simaliszt
·
400 ml tej
·
2 egész tojás
·
200 ml tejföl
·
50 g élesztő
·
1 EK só
Általában fél adagot készítek, de simán elfogyna az egész
is.
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A lisztet a sóval egy nagy keverőtálban
elvegyítem.
2.
A tejbe belemorzsolom az élesztőt, elkeverem,
majd hozzáadom a tojásokat és a tejfölt.
3.
Ezt az elegyet hozzáadom a liszthez,
összedolgozom. Lehet, hogy kissé lágy a tészta, ami nem baj, de ha zavaró,
akkor szórjuk meg egy maréknyi liszttel.
4.
Ha elkészült a tészta, fedjük le,és kelesszük 20 percig. Nyugodtan elkészíthető reggel, s ha elkészült, lefedve tegyük hűtőbe, mert ott kivárja a sorát, míg sütésre kerül a sor.
Érdekes módon a hűtőben is nagyon szépen megkel a tészta. Én
ezért is nagyon szeretem. Nem kényes, nem árt neki a huzat vagy a hideg,
ellentétben más kelt tésztákkal…
5.
Sütés előtt előkapjuk a hűtőből a tésztát, és
vizes kézzel kis cipókat formálunk belőle,
s pihentetjük őket kb. 10-15 percig
szobahőmérsékleten. Ha úgy gondoljuk, hogy csak néhány lángost akarunk sütni,
nem gond, mert a maradék tésztát bátran visszatehetjük a hűtőbe, s ott eláll
1-2 napig.
6.
Ha eleget pihentek a kis cipócskák, s meg is nőttek
picit, bő olajat hevítünk, majd egy nagyobb benedvesített lapostányéron vizes
kézzel kinyújtjuk a lángost,
s mindkét oldalát szép színűre sütjük.
Kívül ropogós, belül puhácska, levegős. Pici fokhagymával,
tejföllel, sajttal, vagy ízlés szerint bármivel nagyon finom. Ja! És jár még
hozzá egy nagy korsó hűs barna sör! Én így szeretem!