Spárgaszezon van ismét. Hogyan is készítsük el?
Egyéb quiche recept már van a blog recepttáramban.
HOZZÁVALÓK:
Először is kell hozzá egy 20-22 cm átmérőjű , hullámos szélű
pitesütő forma. Ha nincs, megteszi a tortaforma is.
A tésztakéreghez:
·
200 g liszt (lehet sima vagy rétes)
·
100 g vaj (nem margarin!)
·
1 egész tojás
·
só
A javához:
·
18-20 szál zöld spárga
·
250 ml tejszín
·
3 tojás
·
100 g reszelt füstölt sajt
·
¼ KK reszelt szerecsendió
·
só –ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
Először a tésztakérget készítsük el! A
szobahőmérsékletű, puha vajat morzsoljuk össze a sózott liszttel, majd üssük
hozzá a tojást, és gyúrjuk cipócskává.
2.
Ha akarjuk, pihentethetjük is, de pihenés nélkül
is szót fog fogadni: nyújtsuk a tésztát
akkorára, hogy bőven ki tudjuk vele bélelni a pitesütőt . Tipp: Tegyük a
tésztát 2 sütőpapír közé, és nyújtsuk ki
így. Nagyon megkönnyíti a dolgunkat, és ügyesebben átvarázsolhatjuk a tésztát a pitesütőbe.
3.
A tésztakérget
140 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és elősütjük. Kb.10-15 percig
4.
Amíg sül a kéreg, összekeverjük a tojásokat a
tejszínnel, reszelt sajttal, pici sóval, és a szerecsendióról sem feledkezzünk
meg.
5.
A spárgát tisztítsuk meg és vágjuk méretre. A
legalsó 1-2 cm-t vágjuk le, mert az túl fás lehet. A zsenge végeit vágjuk olyan
hosszúságúra, hogy körbe tudjuk rakni – díszíteni a pite tetejét. A levágott,
nem fás, kis szárdarabkákat is
felhasználjuk.
6.
Az elősütött tésztakérget kirakjuk a levágott spárgadarabkákkal.
7.
Ráöntjük a tejszínes-sajtos masszát.
8.
Kidíszítjük a tetejét a zsenge hajtásokkal.
9.
Kb. 140 fokon,40 percig lassan sütjük, hogy a
belseje megszilárduljon. Közben a teteje is szépen megpirul.
Mikor langyosra hűlt, óvatosan felvágjuk, salátával
kínáljuk.