Ez is egy saját recept, és van egy kis története. Az a
tanulsága, hogy legyünk találékonyak és merészek, és soha ne adjuk fel.
Nos, eredetileg sütőtökös pohárkrémet akartam készíteni, de
nagyon. Terveztem, még álmodtam is vele… Csak sajnos nem tudtam sütőtököt
venni, mivel sehol nem volt… Nagyon
csalódott voltam, s akkor egyszercsak megpillantottam a szerény céklafejeket,
amint arra várnak, hogy vegyem már őket észre, s a fránya sütőtök helyett őket
használjam fel a pohárkrémbe.
Miért ne!? Kipróbáltam. A színe csodaszép lett: természetesen élénk,
az állaga bársonyos, krémes. Mindig, amikor felszolgálom a vendégeimnek, meg
szoktam kérni őket, hogy találják ki, s mondják meg, milyen hozzávalóból
készült. Ez jó kis játék, mert mindig én
nyerek, mert ők sohasem vagy csak nagyon ritkán találják ki. Amikor pedig
elárulom, hogy a cékla a titkos hozzávaló, akkor csak ámulnak és bámulnak.
HOZZÁVALÓK:
•
400-500 g nyers cékla
•
½ MK őrölt fahéj
•
2-4 szegfűszeg
•
½ rúd vanília
•
2-4 EK cukor vagy méz –ízlés szerint
•
100 ml víz
•
250 g mascarpone
•
250 ml zsíros tejszín
•
100 g fehér csokoládé
•
poharanként 2-3 zabkeksz (jó ropogós, zabos,
pirított magvas – pl. Hobbit, Zabálom)
•
fehércsoki forgács – a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A céklát megtisztítjuk, lereszeljük.
2. Egy szép nagy lábasba küldjük, s hozzáadjuk a fűszereket,
a cukrot vagy mézet, öntünk alá kis vizet és lefedve puhára pároljuk.
3. Ha elég puha, hűlni hagyjuk, eltávolítjuk a fűszereket,
leszűrjük, és selymes krémmé-pürévé turmixoljuk. Ezen a ponton gondolunk a
tálalásra: a csodás színű masszánkból félreteszünk 2-3 evőkanálnyit, később
nagyon jól fog jönni.
4. A fehér csokoládét mikrohullámú sütőben megolvasztjuk.
5.Ismét beindítjuk a turmixolást, s közben fokozatosan hozzáadjuk
a mascarponet és az olvadt fehér csokit.
6. A zsíros tejszínünket habbá verjük és, ezt a csodás habot
érzéssel hozzákeverjük a mascarpones-céklás pürénkhez, ettől nemcsak lágyabbá
válik, hanem még finomodik, szelídül a színe is.
7. Tálaljuk: A poharak aljára durvára tört zabkekszet
morzsolunk, erre halmozzuk a krémet, és a tetejét megkoronázzuk egy kiskanálnyi
zabkeksz-morzsával, egy csipetnyi fahéjjal és a pürésítéskor félretett, élénk
színű masszából pöttyentünk a legeslegtetejére…. és, a fehércsoki-forgácsról sem feledkezzünk meg!
Türelmetlenek azonnal fogyaszthatják, de jót tesz neki pár
óra a hűtőben. Az ízek csodásan összebarátkoznak.
Kiváló megkoronázása bármilyen alkalomnak.
Jó étvágyat!