2015. december 30., szerda

Zuccotto - Pezsgős piskóta tejszínes - vaníliás krémmel



Ha pezsgő, akkor ünneplés! Az óévet pezsgővel búcsúztatjuk, s az újat pezsgővel köszöntjük… ez így finom és elegáns!
Ez adta az ötletet, hogy olyan desszertet készítsek, amelyben ott muzsikál a pezsgő, megrészegítve az édes kis piskótákat, s mindezt egy letisztult, egyszerű vanília ízű, selymes tejszínes – mascarpones krém kíséretében.
Ezeket az ízeket, és hozzávalókat egy hamisítatlan olasz finomság formájában kivitelezem.  Nagyon tetszetős a külseje, mondhatni, figyelemfelkeltő. Ő nem más, mint a Zuccotto.

 Egy helyes történet szerint a firenzei dóm kupolája inspirálta eme desszert megalkotóját…Milyen ötletes!

És persze számomra az is fontos szempont volt, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető legyen, ne kelljen sokat sasszézni körülötte… Röpke fél óra alatt megalkotható, s 2 óra hűtés után már fogyasztható is.  


HOZZÁVALÓK:
·         kb. 400 g hosszúkás piskóta (néhány szál kimarad)
·         kb. 200-300 ml illatos, muskotályos, édes pezsgő
·         250 g Mascarpone
·         300 ml habtejszín
·         6-8 g kristályos zselatin
·         40-50 g cukor
·         ½ vaníliarúd kikapart belseje
·         1-2 EK kakaópor a leszórásához, díszítéséhez

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Kibélelünk egy csinos tálat – egy kupola fazonút -folpackkal.
2.       A piskótákat gyors mozdulattal megmártjuk a pezsgőfürdőben - ne hagyjuk, hogy teljesen elázzanak, csak a külső rétegük igya magába kicsit a nemes nedüt, és egymás mellé rakva őket kibéleljük velük a tálunkat.


3.       200 ml tejszínt és a Mascarponet alaposan elkeverjük, mondjuk robotgéppel.
4.       A maradék 100 ml tejszínbe belekeverjük a cukrot és a fél vaníliarudunk kikapart belsejét, és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk, ügyeljünk, hogy a cukor elolvadjon.
5.       Ehhez hozzáadjuk a zselatint, és alaposan elkeverjük. A zselatinkristályoknak fel kell olvadniuk, mind egy szemig.
6.       A zselatinos masszát hozzáöntjük a Mascarpones elegyhez, és elkeverünk mindent.
7.       Az így kapott finom, fehér, vaníliától illatozó, krémes masszánkat beleöntjük a piskótával bélelt tálba, várunk 5-10 percet, amíg a zselatinos massza kötni kezd, majd a tetejére, amolyan zárásképpen, ismét pezsgőben áztatott piskótákat sorakoztatunk, akár 2 rétegben is.
8.       Az egészet letakarjuk folpackkal, lefedjük egy tányérral, és valamiféle nehezéket pakolunk rá, hogy  a piskóták, a pezsgő és a krém közelebbi barátságba kerüljenek egymással, s ízeiket, zamataikat adják át egymásnak.
9.       2-3 órára hűtőbe tesszük  a finomságunkat.
10.   Ha eljött az ideje, egy szépséges tálra tesszük, levesszük róla a kupolát… akarom mondani: a tálat, eltávolítjuk, a folpackot és elénk tárul a gyönyörű remekmű. Csodálatos!
11.   Szórjuk meg a csupasz, pezsgőtől ittas piskótákat egy kis kesernyés kakaóporral, majd vágjunk egy szép szeletet.




A vanília és a tejszín lágy ízeit a pezsgő muskotályos illata teszi teljesebbé, ugyanakkor az alkohol egy kis pikantériát ad hozzá. Egészségünkre!

2015. december 26., szombat

Narancsos- kakukkfüves sült céklasaláta


Egy egyszerű, gyomorkímélő, meleg, téli fűszerezésű saláta volt a cél. Néhány összeillő zöldség és pár karakteres íz szoros barátságáról szól ez a történet. Illatos, édes-savanykás, fűszeres…kedves.
HOZZÁVALÓK:
·         800 g cékla (kb. 1kg-os csomagolás pucolva) kis hasábokra vágva
·         500 g répa kis hasábokra vágva
·         2 fej vöröshagyma félkarikára vágva
·         1 húsos pirospaprika apró kockákra vágva(félszer fél centi)
·         1 EK morzsolt kakukkfű
·         1 TK só
·         2EK olívaolaj
·         2 alma apró kockára vágva
·         1 narancs reszelt héja és leve
·         1/2 MK őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A céklát és a répát megpucoljuk és kis batonnetekre - kb.6-7 cm-szer 1 cm-es egyforma kis hasábokra vágjuk (képzeljünk el egy csinos hasábburgonya darabot mintának). Azért fontos, hogy azonos méretűek legyenek a hasábocskáink, hogy egyformán jól átsüljenek. Na meg szépen is mutatnak…
2.       Felvágjuk a paprikát is és a hagymát is, majd a 4 zöldséget egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sót, kakukkfüvet, és rendesen összerázzuk, hogy jól elkeveredjenek.
3.       180 fokosra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben vagy kettőben kb. 40-50 percig sütjük, hogy a zöldségek jól megpuhuljanak, sőt kissé piruljanak is meg.
4.       Ha szépen megsültek, hűlni hagyjuk őket, majd még melegen újra tálba önjük őket,
5.        és felturbózzuk az ízeket: hozzáadjuk az apróra kockázott friss almát, reszelünk rá narancshéjat, ráfacsarjuk a friss narancslevet, és végül ráhintjük a mokkáskanálnyi fahéjat…majd ismét jól összerázzuk az egészet, hogy a friss gyümölcs, a reszelt narancshéj és a huncut fahéj minden hasábocskával találkozzon.

Színeiben és ízeiben is egy valódi télies saláta. A kakukkfű és a cékla nagyon kedvelik egymást, és ehhez a duóhoz kiválóan társul a sárgarépa üde színével és édeskés ízével.  A sült zöldségeknek igazi üdeséget ad a friss, nyers alma és a narancs édeskés-savanykássága. Az ízeket  a narancshéjban lévő illóolajok és a fahéj teszik teljessé.

2015. december 19., szombat

Karácsonyi menüsor - Desszert: Karácsonyi sajttorta




A desszert...

Karácsonykor a hagyományos desszerteket nem lehet elhagyni: a flódni, a bejgli, a guba, az omlós linzerek, a vaníliás kiflicskék, a diós patkók, az ánizsos keksz, a zserbó, a puncs, a mézeskalács… és még sorolhatnám.
Az ilyen gazdag, igényes édességeket tényleg csak karácsonyra süti meg az ember, mert ez a hagyomány, az ünnep illatához és ízeihez ez igenis kell… De szerintem kell mindig valami új, ami a kiszámítható és a megszokott mellett egy kis meglepetés, és az újdonság varázsával hat. Idén legyen mondjuk – a súlyos diós-mákos- almás nagyágyúk  mellet – egy könnyed, lágy,  hófehér , ízeivel és illatával kissé fűszeres, frissen gyümölcsös sajttorta… Méltán emeli az ünnep fényét.


Christmas Cheesecake – Karácsonyi sajttorta –Winter edition
A sajttorta sorozatból nem maradhat ki a téli változat!  Gyorsan elkészíthető, könnyed desszert, és még sütni sem kell.

Az alaphoz:
·         200 g omlós mézeskalács vagy bármilyen háztartási keksz és ehhez egy –két teáskanálnyi mézeskalács- fűszerkeverék
·         120 g olvasztott vaj (nem margarin)
A javához:
·         500 g krémtúró
·         2 púpos EK  kristálycukor
·         1 EK reszelt citromhéj
·         1TK reszelt narancshéj
·         2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva
·         200 g olvasztott fehércsokoládé
·         250 g Mascarpone
·         fél rúd vanília kikapart belseje
 JA, és ne feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról sem, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz!
·         100 ml narancslekvár felmelegítve
·         ½ TK zselatin 25 ml forró vízben feloldva


 ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A mézeskalácsot aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2.       Egy 22 cm-es átmérőjű, csatos tortaformát kibélelünk folpackkal, és a mézeskalácsos -vajas keveréket arányosan az aljára lappogatjuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3.       Ezután megolvasztjuk a fehér csokoládét, lehet gőz fölött is vagy mikróban. 
4.       A krémtúrót elkeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, sóval, vaníliával, hozzáadjuk a Mascarponet is, és  jöhet az olvadt, időközben langyosra hűlt fehér csoki. Mindent jól, alaposan, de érzéssel elkeverünk.
5.       Ezek után következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok.
6.       A zselatinos vizet hozzáöntjük a vaníliától és citrusoktól illatozó krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja.
7.       Eközben a narancslekvárt is egy kanálka vízzel felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen, ehhez hozzáadjuk a 25ml forró vizet, melyben előzőleg a zselatinkristályokat alaposan feloldottuk.
8.       Ha megtörtént az alapos kavarás, és a lekvárunk is folyik, akkor ideje előkapnunk a hűtőből a 22-es csapdájában vacogó mézeskalácsos-vajas alapunkat,
9.       és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, óvatosan öntsük a tetejére a lekvárt- spirálist rajzolva és kavarintsunk művészi nyolcasokat , hogy a fehér masszába örvényszerű mintát alkosson a fűszeres narancslekvár.
10.   Ha elkészült a mű, küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, meglátásom szerint azonban elég neki kb. 2 óra is.



Boldog ünnepet! ;)

2015. december 14., hétfő

Karácsonyi menüsor - főétel : Pácolt tengeri csuka ropogós, mandulás-diós bundában



Igen, a hal is egy hagyományos elem a karácsonyi fogások közt.  A tengeri csuka egy kitűnő választás, mert húsa egyszerűen imádnivaló! Puha, hófehér és szaftos. Mentes a tolakodó halszagtól, és ha még fokhagymás tejben fürdetjük, isteni ízélményben lehet részünk.


HOZZÁVALÓK:

·         tengeri csuka (személyenként 2-3 szelet)

     A panírhoz:
·         liszt
·         tojásfehérje
·         tej
·        
·         durvább szemcséjű prézli, darált dió (1:1 ), plusz gyalult mandula 20%

·         olaj a kisütéshez

A páchoz: tej – annyi, hogy ellepje a halszeleteket, 2-3-4 gerezd zúzott fokhagyma, só, citromlé, 1 TK reszelt citromhéj
a pác elkészítése :100 ml-nyi tejet és a fokhagymagerezdeket botmixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és felöntjük még annyi tejjel, hogy ez a mennyiség ellepje a pácolandó halszeleteket.

A séf tippje: Ha szeretnénk, hogy a hal bundája tényleg ropogós legyen, panírozáskor a tojásnak csak a fehérjét használjuk (egész tojás helyett) . Ettől igazán ropogós lesz!!!

ELKÉSZÍTÉSE: 
1.       A halat megmossuk és besózzuk, a szeleteket kisebb tepsibe fektetjük, megcsepegtetjük citromlével,
2.       majd nyakon öntjük őket a fokhagymás tejjel (annyival, hogy teljesen ellepje a szeleteket).
3.        legalább 1-2 órára hűtőben állni hagyjuk, hogy a só, a citrom és a fokhagyma jól átjárják a hófehér halhúst.
4.       Ha eljött az idő, bepanírozzuk a halakat: liszt, tojásfehérje  és a diós-mandulás prézli.
5.        Süssük őket aranybarnára, ropogósra…Mmmennyei falatok.




6.        Bármilyen körettel szépen muzsikál…legyen az vajas krumplipüré, őrölt korianderes-dióolajos brokkolipüré, szerecsendiós-vajas batátapüré, sült krumpli vagy akár vinaigrettes, zsenge, leveles saláta kavalkád…és még sorolhatnám. A fantáziánkra van bízva!

2015. december 12., szombat

Karácsonyi menüsor - leves: Lencsekrémleves tejszínnel, aszalt szilvával és dióolajjal



Nálunk a lencseleves hagyomány. Elmaradhatatlan a karácsonyi menüsorból. Egy kis csavarral, pontosabban krémesítéssel újíthatunk a hagyományos állagán. Az aszalt szilva, a tejszín és a dióolaj még elegánsabbá teszi.

HOZZÁVALÓK: 

·         300g lencse (tetszés szerint használhatunk vörös lencsét is)
·         babérlevél
·         3 gerezd fokhagyma
·         1 alma( hámozva, kimagozva)
·         5-6 szem aszalt szilva
·         só ízlés szerint
·         100 ml tejszín (lehet több is)
·         1EK mustár
·         pár csepp citromlé

A tálaláshoz: 
 -személyenként 2-3 szem aszalt szilva apróra kockázva( esetleg be lehet desszertborba áztatni- a tokaji aszú jó választás)
 - pár csepp dióolaj
 -  1 TK tejszín

A séf tippje: ha nincs dióolajunk, akkor mozsárban néhány darab dióbelet és pár csepp semleges ízű olajat péppé zúzva kellemes diós olajat kapunk. - Ez  isteni!!!


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A lencsét kb. 1l vízben a babérlevél, fokhagyma, aszalt szilva és alma társaságában nagyon puhára főzzük. 
2.       Eltávolítjuk a babérlevelet, majd botmixerrel krémesítjük, ízesítjük sóval, mustárral és pár csepp citromlével. Hozzáadjuk a tejszínt és forrásba hozzuk. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá tejszínt vagy vizet. Ha viszont hígnak találjuk, behabarhatjuk egy kis zabpehelyliszttel vagy tetszés szerint más liszttel.

3.       Tányérba szedve díszítjük aszalt szilvával, pár csepp dióolajjal és tejszínnel.


2015. december 9., szerda

Karácsonyi menüsorom egy női magazinban

Így bő két héttel karácsony előtt már ideje eljátszani az ünnepi menü gondolatával…Nekem van pár ötletem, melyet szívesen megosztanék veletek.
Előtte még hadd súgjam meg, hogy  milyen kellemes felkérésnek tehettem eleget. Néhány hete boldog volt a pillanat, amikor az Új Nő kedves szerkesztője, Krisztina megkért, hogy ajánljak egy menüsort a lap karácsonyi számába! Hű!!! Ez bizony nagy megtiszteltetés!!!


 És mekkora inspiráció!!!
 Rögtön beindult a fantáziám, és a hagyományos karácsonyi fogásokat kicsit újragondolva jópár ötletem támadt. 
A kipróbált receptjeimet átküldtem a várkonyi Amdé Chateu séfjének, Czucz Péternek, aki elkészítette az ételeimet, melyeket egy profi fotós, Dömötör Ede örökített meg, és mindezt én is figyelemmel kísérhettem - egy élmény volt!!! 
Egy nagyon kellemes délutánt tölthettem egy csodás környezetben, beleshettem a kastély konyhájába, és megtanultam néhány fortélyt a séftől, melyeket majd megosztok veletek is. 


És íme a karácsonyi menüsor: 

·         Lencsekrémleves tejszínnel és aszalt szilvával

·         Pácolt tengeri csuka ropogós, mandulás-diós bundában


·         Christmas Cheesecake – Karácsonyi sajttorta –Winter edition



A receptek hamarosan, szépen sorjában  jönnek majd! 







2015. december 3., csütörtök

Fokhagymás kelbimbó ropogósra pirult feketeerdei sonkacsíkokkal


Az utóbbi pár hónapban emeltem a napi zöldségadagomat, mert rájöttem, mennyi re jótékony is ez: egészséges, laktató, és nem árt a vonalainknak sem… És ami szintén jó hír, hogy sokféleképpen elkészíthető: párolva, hirtelen sütve, csőben sütve,  grillezve, pirítva, pürésítve, flambírozva  (! hú, ez buli!)…és még sorolhatnám…
Legutóbbi nagy felfedezettem, és egyben hatalmas kedvencünk:  a kelbimbó!  Olyan helyes, nett, aranyos minikáposztafej, és néhány hozzávalóval meg egy kis pirítással isteni fogás válhat belőle.


HOZZÁVALÓK:
1 személyre:
·         10-14 szem kelbimbó (lehet több isJ)
·         30-40 g feketeerdei sonka felcsíkozva ( vagy bármi pikáns husi, akár valami jóféle füstölt kolbász is megteszi)
·         ½ vagy 1 gerezd fokhagyma zúzva
·         só, bors ízlés szerint
·         pici olívaolaj
·         reszelt parmezán – a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A kelbimbókat mossuk, megtisztítjuk a külső levelektől,  félbevágjuk,  majd enyhés sós vízben pár percig félpuhára vagy teljesen puhára főzzük. Leöntjük róluk a vizet.
2.       Egy terebélyesebb serpenyőben pici olajat hevítünk, és ha kellően forró, akkor gyorsan, ügyesen ropogósra pirítjuk a vékony sonkacsíkokat, kiszedjük a serpenyőből, és  félretesszük őket.
3.       A serpenyőben maradt, finoman füstölt illatú és ízű olajat ismét felhevítjük, és ebbe beleküldjük  a kelbimbókat és a zúzott fokhagymát. Csipetnyi sót és borsot is hintünk rájuk, pár perc alatt jól megpirítjuk őket, és így előhozzuk a bennük rejlő cukrokat, amelyek szépen megkaramellizálódnak.
4.       Ezután hozzáadjuk  a pirított sonkacsíkokat és jól összerázzuk a társaságot.
5.       Tegyük egy szép tálra, szórjuk meg reszelt parmezánnal, plusz egy kanál tejföl is nagyon finoman kiegészíti.

Az édes és a sós íz kellemes harmóniája járja át ezt a fogást, amit mesterien kiegészít a fokhagyma karakánsága és a ropogósra pirult sonka enyhén füstölt íze. A hűs tejföl pedig egy kis csoda a tetején… ;)