2015. november 30., hétfő

Csirkemell parmezános-füstölthúsos töltelékkel




Valami erőteljes ízű tölteléket áhítottam a vacsorára szánt gyenge-zsenge csirkemellbe. Legyen az valami markáns zamat! Egy kis füstölt íz- talán tarja vagy karaj, darálva ?! Igen !!!! S hogy azért krémesebb legyen, hintettem hozzá egy maréknyi reszelt parmezánt, és fellazítottam egy leheletnyi tejszínnel… Na , pont ezt képzeltem!!!



HOZZÁVALÓK:
·         4 csirkemell
·         150 g darált füstölt karaj vagy tarja (vagy bármi…)
·         1-2 EK reszelt parmezán
·         50-80 ml tejszín (12-33%)
·         4 szelet sajt (Eidam,  Gouda, Mozzarella, …)

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A csirkemelleken zsebet vágunk a szokásos módon (Lásd az előző töltött csirkemelles recepteket!).
2.       Elkészítjük a tölteléket: A füstölt húst felkockázzuk, ráhintjük a reszelt parmezánt és hozzáöntjük a tejszínt, majd botmixerrel pépesítjük.
3.       Az így kapott finom, nem folyékony, pástétom állagú masszát betöltjük a csirkemellekbe (kiskanállal vagy nyomózsákkal).
4.       A töltött csirkemelleket enyhén meghintjük sóval, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és mindegyiket gondosan betakarjuk egy-egy szép szelet sajttal.
5.       160 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket, és addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. Ez kb. 20-30 perc után be is következik (sütője válogatja).
Bármilyen köretet elbír. Legyen az egy nagy halom, friss-roppanós salátalevél-keverék vagy rusztikus gerezdekre vágott, ropogósra sült krumpli, de a zöldfűszeres karfiolpüré is nyerő lehet.

Jó étvágyat!

2015. november 26., csütörtök

Egyszerű vacsorák: Grillezett körte olvadozó gorgonzolával és pirított dióval…salátaágyon


Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ízletes és egészséges. Ha az ember lánya odafigyel a vonalaira, ez az étel még bőven belefér a menüsorba: mértékkel és sok salátával. ;)

HOZZÁVALÓK:
(személyenként)

·         1-2 felezett körte
·         1 teáskanálnyi gorgonzola vagy Niva sajt /fél körte
·         1 fél dióbél
·         150g friss leveles salátamix

ELKÉSZÍTÉSE:

1.       Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2.       A körtéket mossuk, felezzük és kivájjuk a magházaikat – ezzel kis gödröcskét készítünk a gorgonzolának.
3.       A gorgonzolát beleültetjük a körtebölcsőbe, és a dióbéllel megkoronázzuk.

4.       Előmelegített, jó forró (200 fokos ) sütőbe  küldjük kb. 5-7 percre. Még jobb, ha van grillező funkció a sütőn, mert akkor elég a felső grillrácsot alaposan beizzítani, és a körtékkel teli tepsit közvetlenül aláhelyezni. 3-4 perc is elegendő. Ügyeljünk, hogy a dió nehogy megégjen!
5.       Salátaágyon tálaljuk.

Imádom ezt a finomságot!!! Egy igazi ízrobbanás: a puha, szaftos, mézédes körte; a sós, olvadozó és pikáns sajt meg a roppanós, pirult dió harmonikus találkozása.

2015. november 23., hétfő

Cannelloni - a csöves tészták nagyágyúja



Szeretek böngészni az élelmiszerboltokban, mert olyan jó ráakadni valami újdonságra, felfedezni valami nem szokványosat...Az első találkozásom a canellonival is egy ilyen böngésző, bolti körút folyamán történt,réges-régen, vagy tizenöt évvel ezelőtt. Felkeltette az érdeklődésemet: Hát ezzel a tésztából készült ágyúcsővel meg mit lehet kezdeni??? Szemezgettem vele, aztán úgy döntöttem, hogy mindenképpen  hazaviszem a drágákat. Ha máshol nem is, legalább a spájzpolcomon  nagyon jó helyük lesz! Aztán majd meglátjuk!
És igen! Annyi finomsággal meg lehet tölteni őket. Mutatósak natúr, főzetlen állapotban is, de megtöltve nemcsak szépek, hanem finomak is!
Jöjjön egy a sok kedvenc közül, a:

Ricottás - spenótos cannelloni


HOZZÁVALÓK:
·         kb. 18-20 db cannelloni

A TÖLTELÉK:
·         250-300g forrázott, apróra vágott spenótlevél (lehet fagyasztottat is használni)
·         250 -300g ricotta
·         1 egész tojás
·        
·         fokhagyma

A SUGO SZÓSZHOZ:
·         500 ml paradicsomszósz
·         1 fej vöröshagyma apróra vágva
·         1-2 gerezd fokhagyma zúzva
·         só, bors
·         1 EK szárított bazsalikom, ha van friss, az még jobb
·         1 TK szárított oregánó

A BESAMEL MÁRTÁSHOZ:
·         10 g vaj
·         2 EK olíva olaj
·          25 g simaliszt (búza- vagy zabpehelyliszt)
·         600 ml tej
·         2 csipetnyi só (ne legyen túl sós)
·         csipetnyi szerecsendió
200 g reszelt sajt – a tetejére


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Először készítsük el a besamel mártást:
  - Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat, hevítjük.
  - Ehhez hozzáadjuk a lisztet, hagyjuk, hogy átforrósodjon,kevergetjük, erre jöhet a só és a szerecsendió.
  -Végül felöntjük a tejjel, jól elkeverjük, és állandó keverés mellett hagyjuk, míg a hő hatására besűrűsödik.
 - Ha túl sűrű (nem önthető) a massza, hígítsuk pici tejjel!

2.       Készítsük elő a spenótos tölteléket!
 - A megmosott spenótleveleket tegyük egy szűrőbe, és öntsük le enyhén sós, forró vízzel. Ettől összeesnek a levelek.
  - Hagyjuk, hogy a víz lecsepegjen róluk, hűljenek kicsit.
  - Ha már kihűltek, vágjuk őket vékony, 2-3 mm-es csíkokra.
 - A spenótot keverjük össze a ricottával, tojással, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és ne feledkezzünk meg a zúzott fokhagymáról sem.

3.       A következő lépésben készítsük el a sugo /paradicsomszószt!
  - Egy serpenyőben hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta az  apróravágott hagymát és fokhagymát.
   - Öntsük nyakon paradicsomlével, fűszerezzük, sózzuk. Hagyjuk egyet forrni.

4.       Ha már ilyen szépen elkészültünk a mártásokkal és a töltelékkel, akkor rakjuk össze őket.
  - Megtöltjük a csövecskéket. Tehetjük ezt mokkáskanállal-ez elég időigényes… Vagy a zacskós - habzsákos verziót is választhatjuk.
  - Egy csinos tepsi aljába beleöntjük a sugo szósz 2/3-át, belefektetjük a töltött cannellonikat, majd az egészet nyakon öntjük a  maradék sugo szósszal és a  besamel mártással, és az egészet megkoronázzuk  sok-sok reszelt sajttal.
  - Kb. 160-180 fokon addig sütjük, amíg a sajt és persze a besamel meg nem pirulnak. Ez kb. 30-40 perc- bár sütője válogatja. 

4Sülés közben a mártások teljesen felpuhítják a kemény kis tészta ágyúcsöveket, az ízek pedig harmonikusan egymásba gabalyodnak.




Érdemes nekifogni, mert nemcsak szépen mutat, hanem mennyeiek az ízei!

Jó étvágyat hozzá!