2015. október 22., csütörtök

A Csokitorta





Számtalanszor készítettem már ezt a tortát. De soha nem mértem le pontosan a hozzávalókat. Ez azért volt, mert szívből és érzéssel készítettem élvezve a rögtönzés szabadságát. És meglehetősen erős lendületet adott az ízek finom harmóniája iránti vágy és szenvedély…
Sokan kérték a receptet, amit én nagy vonalakban és szóban tudtam csak átadni, ami természetesen nem volt elég… Ezért hát úgy döntöttem, hogy lemérek mindent és lejegyzem, és így megosztom veletek.
Annyi még hozzátartozik a történethez, hogy úgy tíz évvel ezelőtt az egyik kedves unokatestvéremtől kaptam egy főzött krém alapreceptet. Nos itt kezdődött. Aztán finomítgattam, kísérletezgettem, és ez lett belőle. Ez a torta az én ízlésemet tükrözi, az én saját kreációm. Ebben minden van. Liszt is, cukor is. Aki diétázni akar, az el se olvassa!!! Ne figyeljen ide! Erős függőséget okoz!
Ebben a csokitortában van anyag!!! Az alábbiakban leírt mennyiségekből szép nagy torta lesz, nagyobb családi összejövetelekre ajánlott. Készíthetjük fél adagból is, ha csak szerényebb társaságot várunk. A tapasztalat az, hogy pillanatok alatt elfogy,bármekkora is az adag… ;)

HOZZÁVALÓK:

PISKÓTAALAP:
·         8 tojás
·         8 EK kristálycukor
·         6 púpos EK simaliszt
·         2 EK kakaópor (cukrozatlan)
·         1 sütőpor
·         pár csepp ecet
·         1 csipetnyi só

KRÉM:
·         500 ml zsíros tejszín
·         100 g kristálycukor
·         30 g vaníliacukor
·         2 csipet só
·         200 g főzőcsokoládé
·         5 egész tojás
·         2 EK kakaópor
·         rum - ízlés szerint/rumaroma - 2 ml
·         250 g teavaj

ELKÉSZÍTÉSE:

Először készítsük el a piskótaalapot.
1.       Válasszuk szét a tojásokat!  A fehérjéket tegyük egy magasabb falú keverőtálba, adjuk hozzá a pár csepp ecetet, a csipetnyi sót, s az eszköztárunkból vegyük elő a lapátos habverőnket, és turbó üzemmódba kapcsolva kezdjük el a hab előállítását.
2.       Kb. egy perc keverés után adagoljuk a cukrot- szépen lassan, kanalanként… ,és addig ki se kapcsoljuk a habverőt, amíg a hab olyan kemény lesz, hogy a lapátok kis hullámokat rajzolnak beléje!
3.       Ezután egyenként a kemény habhoz adjuk a tojások sárgáját, és óvatosan dolgozzuk bele őket.
4.        Ehhez a szép sárgás masszához jöhet kanalanként a sütőporral elvegyített liszt és a kakaópor - de ezt nagyon óvatosan, nagyon lassú fokozaton, nehogy nagy kárt tegyünk a habban. Ha ügyesen dolgoztunk, a liszt és kakaópor hozzáadása után a masszánk szép levegős és könnyed maradt.
5.       Nem maradt más hátra, minthogy egy 26-28-as átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába küldjük, és 120 -140 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük.
JÖHET A KRÉM!
Amíg sül a tortaalap, elkészítjük a krémet. Amint már utaltam rá, ez egy főzött krém.
1.       Egy magasabb falú, széles átmérőjű serpenyőbe (én kerámia-bevonatosat használok) beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, sót, és hevítjük. A cél az, hogy a cukor elolvadjon. Ügyeljünk, hogy a tejszín nehogy túl forró legyen! Ha a cukor elolvadt, kapcsoljuk le alatta a hőt!
2.       A főzőcsokit darabokra tördeljük, és mikróban megolvasztjuk.
3.       Az olvadt csokit a cukros – tejszínes masszához öntjük, és jól elkeverjük, továbbá hozzáadjuk a kakaóport is.
4.       Feltörjük a tojásokat, és jól elkeverjük a fehérjéket a sárgákkal, mintha csak rántottát készítenénk. DE vigyázat! Itt, ezen a ponton el is felejtjük a rántotta fogalmát!
5.       Az elkevert tojásokat kis adagokban beleöntjük a tejszínes, NEM FORRÓ masszába, és alaposan, habaróval beledolgozzuk. Ezután a tejszínes-tojásos keveréket visszatesszük a tűzre. Állandóan keverve, nagyon-nagyon alacsony hőfokon dolgozunk a krémünkkel, nehogy kicsapódjon a fehérje a hirtelen hő hatására, és rántotta legyen belőle.  Amilyen lassú a tűz, olyan, gyors a keverés-kavarás. Ha valaki tart a tűztől, mindezt gőz fölött is végezheti…
Szóval a megfelelően alacsony hőnek és a kevergetésnek köszönhetően a massza szépen egyenletesen sűrűsödni kezd. Akkor jó, ha kb. joghurt sűrűségű lesz. (Na nem arra a sűrűre gondolok, amely egészben kifordul a dobozkájából…)
6.       Ha a krémünk besűrűsödött, hozzáadjuk a rumaromát. Lehet rumot is…
7.       A meleg, rumtól illatozó krémünk már csak arra vár, hogy frigyre lépjen a vajjal… Igen, a még meleg krémbe beleadjuk a szeletelt vajdarabkákat, melyek szelíden megadva magukat beleolvadnak a rumos csokoládéba. Mi pedig egyneműsítjük a krémet habaróval, habverővel…de a botmixer a legjobb- nincs párja.


8.       Ezen a ponton kissé hígnak tűnhet a krém, de ne ijedjünk meg. A főzőcsoki, a vaj meg a többiek hideg hatására megdermesztik, besűrűsítik a krémet. Tehát hűtsük be a krémet, hogy kenhető állagú legyen.

Közben megsült a tortaalap. Hűlni hagyjuk, 3 részre vágjuk. Ha a krém már kenhető, azt is 3 felé osztjuk: 2 rész a rétegekre, a harmadik pedig a bevonására. Most már nem marad más hátra, minthogy megkenjük a rétegeket, egymás fölé rakjuk őket, és bevonjuk az egész tortát. A tetejére is kenhetünk egy kb. fél centis krémréteget, és egy villa segítségével rajzolhatunk rá egy szép spirálist…vagy díszíthetjük kedvünk szerint bárhogy.
Ezt estére jó elkészíteni, és akkor van egy egész éjszaka, hogy a hűtőben a piskótaalap és a krém összebarátkozzanak egymással, és az ízek összeérjenek.

Ha megkóstolod, többé soha nem felejted: az ízek játszi harmóniáját; a lágy piskótát és a selymes, hűs, csokoládékrémet, melyek szinte elolvadnak a szájban.

Egy szelet boldogság, feltéve, ha meg tudunk állni egy szeletnél...


2015. október 12., hétfő

Szűzpecsenye illatos gombával leveles tésztában



A szűzpecsenye formás kis húsdarab! Érteni kell az elkészítésének csínjához, mert  nagyon mimóza lelkű alapanyag ám ő. Könnyen túl lehet sütni, akkor persze kiszárad. Ha azt akarjuk, hogy át is süljön, lágy és szaftos is maradjon, résen kell ám lennünk! Nos, tudnék erre egy nagyon frappáns kis megoldást: csomagoljuk a húst egy kis pirított gomba társaságában leveles tésztába! A gombától finom ízes lesz, a levelestészta pedig megóvja a kiszáradástól, és mennyei ropogós kérget ad neki!

HOZZÁVALÓK:
(2- 3 személyre)
·         kb. 300 g – os szűzpecsenye
·         200g csiperkegomba szeletelve – lehet valami más finom, illatos erdei gomba is
·         1 fej vöröshagyma apró kockára vagy félkarikára vágva
·         1 EK apróra vágott friss petrezselyemzöldje
·         1 MK őrölt kömény
·         1-2 EK magos mustár
·         1 kisebb gerezd zúzott fokhagyma
·         só,bors ízlés szerint
·         2-4 EK olaj
·         1 csomag hűtött, kinyújtott (konyhakész) leveles tészta

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A szűzpecsenyét megtisztítjuk a húshártyáktól.
2.        Befűszerezzük a húst: 1EK - nyi olajat összekeverünk a fűszerekkel- sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával és a mustárral, majd ezzel a masszával jól bedörzsöljük a húst.
3.       A húst elősütjük: egy csinos serpenyőben kevéske (1-2 evőkanálnyi) olajat hevítünk, és ha elég forró, hirtelen, gyorsan kérget sütünk a hús külsejére (minden oldalról), és félretesszük.


4.       Elkészítjük a gombás masszát: a serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozhatjuk is, sőt még ételízesítőt is vethetünk be. Ha levet ereszt a gomba, nagyobb lángra kapcsolunk, és hagyjuk, hogy a lé kissé elfőjön. Mielőtt lekapcsolnánk a hőt, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldjét.
5.       Elkészítjük a leveles tésztás csomagot: kiterítjük a tésztát, ráhalmozzuk a gombás masszát, elrendezzük, majd erre hosszában ráhelyezzük a szüzet. A tészta két végét ráhajtjuk a húsra,

 és szépen feltekerjük az egészet, mintha rétest készítenénk. Lekenhetjük tojássárgájával, akkor, szebbre sül.


6.       Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 170-180 fokos előmelegített sütőbe küldjük kb. 40-45 percre. Az a lényeg, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. 

Ha ez megtörtént, biztosak lehetünk benne, hogy a ropogós kéreg alatt szaftos és lágy húsra lelünk, melyet az illatos gomba tesz igazán teljessé.

Egy finom saláta és egy könnyed bor társaságában ínyenc fogás válik belőle.

2015. október 4., vasárnap

Ricottás kiflitorta …avagy szikkadt péksütemények újraélesztve



Amikor az ember lánya észreveszi, hogy akad még a spájzban bőven szikkadt kifli, vagy amikor az öregedő kenyérke nagy meglepetést okozva  kibukik a tárolóból , és az  elfelejtett fonott kalácsról már nem is beszélve…, felvetődik a kérdés: Na ezzel  meg mit csináljak????
Adjunk a szottyadt péksüteményeknek egy új esélyt! Ha németesre vesszük a fazont, akkor kiflikóchot, ha  angolosan bánunk el vele, akkor kenyépudingot készíthetünk.
Nekem lenne egy harmadik tippem: ricottás kiflitortának neveztem el.



 És hogy miért pont ricotta? Egyébként használhatunk túrót is, de én beleszerettem a ricottába, mert sokkal lágyabb az íze, mint a túrónak, kicsit a mascarpone ízéhez közelít, viszont fele annyira sem zsíros... Szóval nagyszerű! Feléleszti a szikkadt péksüteményeket, nekem elhihetitek!
Ez egy könnyed  finomság, amely variálható tetszés szerint bármilyen gyümölccsel, öntettel, habbal, sodóval, pudinggal, ízzel, zamattal…és ne feledjük, hogy a kiflik, amiket felhasználunk, sokkal jobban járnak a prézlisorsnál vagy a kidobásnál!



HOZZÁVALÓK:
·         500g ricotta
·         3-4 tojás
·         5-6 grahamkifli
·         200 ml tej
·         80-100g cukor/ 120-140g eritritol
·         reszelt citromhéj
·         1 MK só

ELKÉSZÍTÉSE:
1. A tejet, a tojások sárgáját és a cukrot/eritritolt elkeverjük.
2. A kiflit karikákra vágjuk és beáztatjuk a tejes masszába.
3. A ricottát elkeverjük a sóval és összevegyítjük a beáztatott kiflikarikákkal.
4. A tojások fehérjéhez csipetnyi sót és 2 EK cukrot/ 3 EK eritritolt adunk, és kemény habbá verjük.
5. A fehérjehabot óvatosan belekeverjük a ricottás kiflimasszába.
6. Egy 26-28 cm-es tortaformát sütőpapírral bélelünk ki.
7. A kibélelt forma aljára rendezzük a masszát
8. 160-180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük és tűpróbáig (kb. 30 perc alatt) készre sütjük.


Lehet belőle kényeztető reggeli; ebéd – mondjuk második fogás egy tartalmas leves után,  de akár desszertnek is kinevezhetjük…csakis tőlünk függ!