2015. szeptember 15., kedd

Gorgonzolás – parmezános rigatoni avagy csőtészta gazdag sajtmártásaban


Ebben a receptben nincs semmi ördöngös. Egyszerűen csak finom: gazdagon sajtos, ízes, krémes,szaftos... isteni. Könnyen és gyorsan elkészül. Ezt nem szabad kihagyni!
A rigatoni egy csőtészta. 

Az olaszoknál, a tésztakirályoknál tucatnyi csőtészta létezik, mindegyiknek megvan a becsületes neve... Mi, nemes egyszerűséggel, csak csőtésztának nevezzük ezeket…pl.  a rigatonit, pennét, cannellonit… Sebaj! Azt viszont tudjuk, hogy a csőtésztát, vagyis a rigatonit azért találták ki, hogy elmerüljön a finom, kényeztető, ízletes mártásokban, és magába igya annak minden ízét és zamatát. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy őt onnan kiemeljük, és megegyük, s közben élvezzük az ízek harmóniáját.

HOZZÁVALÓK:

A sajtmártáshoz:
·         15 g vaj
·         3 EK olivaolaj
·         50 g simaliszt
·         csipetnyi szerecsendió
·         600 ml tej
·         200 ml tejszín
·         só –ízlés szerin
·         100 g parmezán
·         100 g gorgonzola – a dolce (édes)

·         400 g rigatoni tészta

·         A tetejére:2-3 EK prézli, 2-3-EK reszelt parmezán


·         Díszítésnek: feketeerdei (Schwarzwald)sonka pirítva,
·         hagymakarikák pirítva

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       1.Feltesszük a tészta főzővizét, és a mártás készítése közben ügyesen meg is főzzük.
2.       Egy szép nagy serpenyőben (amiben a mártás és a tészta is elférnek majd) elindítjuk a mártást:
3.       Hevítjük az olajat és a vajat, majd rászórjuk a lisztet, kicsit átkeverjük, hagyjuk, hogy picit sisteregjen, zenéljen,de nem kell a lisztet megpirítani.
4.       Ehhez a lisztes-vajas-olajos péphez csipetnyi szerecsendiót és sót adunk, majd folytonos keverés mellett elkeverjük a tejjel és a tejszínnel.
5.       Addig keverjük-kavarjuk, amíg szép sűrű, egynemű mártást kapunk. Ez igazából egy besamel-alap.


6.       Közben megfőztük a tésztát...
7.       A még forró mártásba belekeverjük a lereszelt parmezánt és a darabokra morzsolt gorgonzolát. Addig kevergetjük a mártást, amíg a sajtok teljesen beleolvadnak.



8.       Ebbe a krémes-illatos mártásba – egyenesen a főzővízből –  beleszedjük a tésztát, és segítünk a rigatoni-csövecskéknek elmerülni ebben az ízletes csodában.

Ez már így is ellenállhatatlan. Alig várom, hogy ehessek belőle…


9.       A masszát egy sütőtálba tesszük, a tetejét megszórjuk pici parmezánnal és prézlivel, majd a 200 fokos sütőbe küldjük még 10-15 percre, hogy a teteje szépen megpiruljon.

És végre kész !Na most már tálaljunk!!! A csinos tányérra halmozott, pirult tetejű, de szósszal bőven átitatott rigatonikat megkoronázhatjuk még néhány csík ropogósra sült Schwrzwald sonkával, és édeskésre karamellizált hagymakarikával. Mennyei!



Nem egy fogyókúrás étel, de mértékkel fogyasztva itt-ott azért belefér a menübe…