2015. március 22., vasárnap

Olvadozó camembert ropogós levelestészta-batyuban...röpke fél óra alatt




Azzal kezdődött a történet, hogy anyu mesélte, mit látott néhány hete a tévében... leírta, és én meg kerestem képeket a neten... és ezeket látva ellenállhatatlan késztetést éreztem, hogy elkészítsem.  Nem másról van ám szó, mint a camembertről, ráadásul roppanós leveles tésztában...
 
 


Ott illatozott csalogatóan egy rusztikus tányéron néhány szál kócos kis ruccola, lilás, fodros lollo, friss –roppanós jégsaláta, néhány szem koktélparadicsom, s pár csíkra tépett grillpaprika társaságában... Nem maradt  más hátra, minthogy a késemmel óvatos mozdulattal egy bemetszést ejtsek a ropogós, aranysárgára sült levelestészta-kérgen, hogy ezzel szabad folyást engedjek az olvadozó, lassú,  lágyan lusta sajtlávának. Megkóstoltam... ez valami mennyei!

Próbáld ki, és élvezd a pillanatot ...na és persze az ízeket!

HOZZÁVALÓK:

·         személyenként 1db camembert,

·         annyi leveles tészta, hogy ezt befedje (nagyjából  1 csomag nyújtott levestészta elég két 12cm átmérőjű sajthoz)´
 

·         köretnek friss salátalevelek kavalkádja + egy kis tartármártás

Tudom...sőt személyesen is  ismerek olyat, aki a camembert-t nem szereti .Igen, van aki nem kedveli a karakteres ízű és illatú sajtokat. Annak tudom ajánlani a mozzarellás verziót.
 
Arra ügyeljünk, hogy a levelestészta-batyut jól zárjuk le, mert az olvadó sajt utat találva magának bármilyen kis résen kifolyik. Mivel ugye a mozzarella nem túl ízes, pici fokhagymaport és sót szórjunk rá vagy pesztóval is ízesíthetjük, úgy bugyoláljuk be...


Mmmmmennyei! Élmény a szemnek, az orrnak és persze az ízlelésnek is!

2015. március 15., vasárnap

Csilisbab...20 perces



Munkából hazaérsz. Fáradt vagy. Éhes a banda. Mit is főzzél?...Hát csilisbabot, röpke 20 perc alatt!!!

Ez a kiadós egytálétel annyira gyorsan készül, hogy amikor kíváncsiságból lemértem, mennyi idő alatt sikerült összedobnom, bizony, magam is meglepődtem...

Munkából hazafele jövet a pirosnál várakoztam...  az autó órájára pillantottam, 15:03-at mutatott . Átgondoltam, mit is főzök majd, ha hazaértem…: Igen, csilisbab lesz! Minden hozzávaló van otthon. Itt-ott-amott. Fejben már össze is készítettem mindent. Közben zöldre váltott, irány haza. Hipp-hopp, otthon is voltam. Nekifogtam a főzésnek…A lényeg, hogy  fél négy után pár perccel már el is készült az illatos, kiadós, laktató, gyors, finom csilisbab.
 

HOZZÁVALÓK:

kb. 4 személyre.

·         500 g darált marhahús

·         2 fej apróra vágott vöröshagyma

·         2 gerezd foghagyma zúzva

·         2 -3 EK olaj

·         1 EK római kömény

·         1 EK őrölt (édes)paprika

·         só, bors ízlés szerint

·         őrölt csilipaprika ízlés szerint- tudom, hogy erről kapta a nevét, de ha valaki nem szereti a csípőset, ezt ki is hagyhatja, így is annyi íz van benne, nagyon finom. Vagy ésszerű esetleg az, hogy mindenki saját, tányérba szedett adagját paprikázza fel…




·         500 ml paradicsomsűrítmény

·         2 db babkonzerv

·         1 kukoricakonzerv

ELKÉSZÍTÉSE:

A hagymát és a foghagymát megdinszteljük a forró olajon. Hozzáadjuk a darált marhahúst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a római köményt meg az őrölt pirospaprikát, majd jól elkeverjük a fűszereket. Ez a keverés-kavarás  pár percig tart, amíg a hús át nem sül. Ezután nyakon öntjük a paradicsommal, elkeverjük, hozzáadjuk a babot és a kukoricát, megint keverünk-kavarunk, kóstolunk, esetleg még finomíthatunk az ízeken, hagyjuk egyet rottyanni, és… és kész is!!!

Tálaljuk, pici reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Ropogós friss kenyérrel, tortillával, lepénnyel, lángossal vagy csak úgy önmagában fogyasszuk! Kiadós, ízletes, és nagyon gyors!

2015. március 6., péntek

Torta di Modena - az illatozó, csordultig csokis finomság


Ha valaki szereti a kellemes illatú, csokoládés-mandulás történeteket, az biztosan örömét leli ebben a süticsodában. Ezt a sütit állítólag azért találták ki, hogy illatával csalogassa és csábítsa a népet, boldogságot és mosolyt varázsolva az arcukra. És ez milyen igaz! Ennek a sütinek lelke van, illata van, jól is néz ki, gyorsan elkészíthető….JA, és nagyon finom!

Én egy képen pillantottam, meg… és amiért első látásra megnyerte a tetszésemet, az az, hogy szemmel láthatóan csordultig van csokival… És úgy döntöttem , hogy szeretnék közelebbről is megismerkedni vele.

Nos, az eredeti recept - mint minden sikersüti – ugyebár hétpecsétes titok volt, aztán valaki csak elárulta ezt a titkot, és milyen jól tette. Több forrásban is utánanéztem, és mindegyik szinte grammra pontosan a következőket írja le:

HOZZÁVALÓK:

·         250 g főzőcsokoládé, 52 %-os vagy még töményebb

·         80 g vaj

·         4 tojás

·         4EK cukor/ 3-4 EK Eritrit

·         100g őrölt mandula

·         1 MK sütőpor

·         2 EK neszkávé-nagyon karakteressé teszi, kissé kesernyés ízt ad; és el is hagyható -így viszont jobban egymásba simulnak az ízek

·         csipetnyi só

·         pár csepp ecet

ELÉSZÍTÉSE:

A csodás csokoládét darabokra törjük és gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, és hozzákeverjük a darabokra vágott vajat.

A tojások fehérjéből a csipetnyi só és pár csepp ecet hozzáadásával habot verünk, és menet közben hozzáadjuk kanalanként a cukrot vagy az eritritet. Ha kemény már a hab, mehetnek bele egyenként a tojássárgák, aztán – kanalanként- a mandula és a sütőpor, és a kávé is. Óvatosan bánjunk vele, nehogy összetörjük a habot. Ezután jön az olvadt csoki és vaj elegye, melyet lassú tempóban csorgatunk a habhoz, folytonos, óvatos keveréssel. A csokoládét teljesen össze kell vegyíteni a habbal. Ez a massza már most pazarul néz ki, és az illata… Na de haladjunk, kérem!

A sütőt beizzítjuk kb. 150 fokra. Egy kb. 25x40-es tepsit vagy egy 26-os tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a minőségi csokoládétól majd kicsattanó masszát beleöntjük, és elegyengetjük, majd a sütőbe küldjük kb. 30-40 percre (ez persze sütőfüggő), de tűpróbáig mindenképpen.

Ha megsült, alig lehet kivárni a pillanatot, hogy már ehessünk belőle. Kívül kissé roppanós, belül lágy.

Kínálhatunk hozzá erdei gyümölcsöt, málnát, epret, lekvárt, vaníliafagyit… ami csak tetszik.

Én kicsit továbbszőttem a tortácska történetét… Megkentem a tetejét 250g mascarpone és 50g olvasztott fehér csokoládé keverékével, és pár friss málnaszemet ültettem a krémre… ;)
Annyit mondhatok, hogy ha gyorsan valami finomat szeretnénk, akkor ez az!


2015. március 3., kedd

Káposztalepény



Ez egy roppant szerény étel. A recept van vagy húszéves. Azért szeretem, mert kevés hozzávalóból, egyszerűen,gyorsan el lehet készíteni. Főszereplője a savanyú káposzta. Hús nélküli étek, ám mégis karakteres.

Kiválóan illik egy  ízes, tejszínes gombakrémleveshez, és ha egy pohárka jóféle fehérbort is kortyolunk hozzá…naggggyon fincsi!

HOZZÁVALÓK:

·         700 g  savanyú káposzta

·         1 egész tojás

·         100 ml tej

·         50 ml olaj

·         annyi liszt, amennyit felvesz (kb. 4-6 EK, én zabpehelylisztet használok, de lehet bármilyen)

·         pici őrölt bors- ízlés szerint, de el is hagyható

·         1 TK sütőpor

·         A tetejére: 10 g olvasztott vaj+1 gerezd fokhagyma zúzva

ELKÉSZÍTÉSE:


A savanyú káposztát enyhén kinyomkodjuk, hogy ne legyen túl leves, és apróbbra vágjuk. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, vagyis: a tojást, tejet és olajat. Ehhez jön a liszt és a sütőpor.  Jól elkeverünk  minden hozzávalót.
Egy 30x 40-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ebbe kanalazzuk a masszát, majd beküldjük a 150 fokra előmelegített sütőbe és kb. 35-40 percig sütjük. Amíg sül, megolvasztjuk a vajat és jól elkeverjük benne a zúzott fokhagymát. Ha megsült a lepényke,  a tetejét beecseteljük a fokhagymás vajjal . Finom illatok, karakteres ízek, melyeket meglágyít a krémleves tejszínje, és az egészet kellemesen lezárja egy könnyű fehérbor.