2015. február 16., hétfő

Chia – a bajnokok eledele



Azt mondják az írások, hogy bizony már a régi azték és maja harcosok is tudták, mitől lesz erejük egész nap menetelni, harcolni és esetleg csatát nyerni... Ez nem más, mint a chia (ejtsd: csia), magyarul az azték zsálya. Naponta három evőkanálnyi szárított chiamag elegendő energiát ad ahhoz, hogy 24 órán át talpon maradjunk. Hát én ezt még nem próbáltam, de lehet benne valami. A maják és az aztékok ezt nagyon tudták.

 A modern tudomány viszont elemezte ezeket az apró, de ütős magvacskákat, és kiderítette, milyen sok hasznos anyagot tartalmaznak: rostokban, fehérjében, omega 3,6,9 zsírsavakban, ásványi anyagokban, B1 és B3 vitaminokban, valamint antioxidánsokban is gazdag. Egyszóval egészséges. 100 gramm 330 kcal, és a napi ajánlott mennyiség az 3 evőkanálnyi, vagyis kb. 20 g. Bioboltban kapható. És hogyan is fogyasszuk?
Én pudingot készítek belőle. Van egy semmihez sem hasonlítható, jellegzetes íze, ami nem rossz.
Hogy is készül a puding? Nincs főzés ám! Roppant egyszerű:

HOZZÁVALÓK:
  • ·         20 g chiamag
  • ·         150 ml folyadék: mandula-, kókusz-, szója- vagy akár        bocitej,sőt, van, aki vízzel készíti
  • ·         méz vagy eritrit ízlés szerint – én el szoktam hagyni, mert gyümölccsel esszük, és abban van elég édes íz

ELKÉSZÍTÉSE:
A magvacskákat egy helyes pohárkában összekeverjük a tejjel, jól elkeverjük őket, akár többször is, mert hajlamosak leülepedni a pohár aljára. Ezután következik a pihentetés. 15 perc alatt hihetetlen folyamatok mennek végbe a kis pohárban: a magvak teleszívják magukat, és kocsonyás állagúvá változtatják az  őket körülvevő folyadékot. Tejhabbal, mézzel, gyümölccsel tarkítva nagyon fincsi kis reggeli vagy desszert válhat belőle!

Egészségünkre!