Azt mondják az
írások, hogy bizony már a régi azték és maja harcosok is tudták, mitől
lesz erejük egész nap menetelni, harcolni és esetleg csatát nyerni... Ez nem más, mint a chia (ejtsd:
csia), magyarul az azték zsálya. Naponta három evőkanálnyi szárított chiamag elegendő
energiát ad ahhoz, hogy 24 órán át talpon maradjunk. Hát én ezt még nem
próbáltam, de lehet benne valami. A maják és az aztékok ezt nagyon tudták.
A modern
tudomány viszont elemezte ezeket az apró, de ütős magvacskákat, és kiderítette,
milyen sok hasznos anyagot tartalmaznak: rostokban, fehérjében, omega 3,6,9
zsírsavakban, ásványi anyagokban, B1 és B3 vitaminokban, valamint
antioxidánsokban is gazdag. Egyszóval egészséges. 100 gramm 330 kcal, és a napi
ajánlott mennyiség az 3 evőkanálnyi, vagyis kb. 20 g. Bioboltban kapható. És hogyan is fogyasszuk?
Én pudingot
készítek belőle. Van egy semmihez sem hasonlítható, jellegzetes íze, ami nem
rossz.
Hogy is készül a puding?
Nincs főzés ám! Roppant egyszerű:
HOZZÁVALÓK:
- · 20 g chiamag
- · 150 ml folyadék: mandula-, kókusz-, szója- vagy akár bocitej,sőt, van, aki vízzel készíti
- · méz vagy eritrit ízlés szerint – én el szoktam hagyni, mert gyümölccsel esszük, és abban van elég édes íz
ELKÉSZÍTÉSE:
A magvacskákat egy
helyes pohárkában összekeverjük a tejjel, jól elkeverjük őket, akár többször
is, mert hajlamosak leülepedni a pohár aljára. Ezután következik a pihentetés.
15 perc alatt hihetetlen folyamatok mennek végbe a kis pohárban: a magvak teleszívják
magukat, és kocsonyás állagúvá változtatják az őket körülvevő folyadékot. Tejhabbal, mézzel,
gyümölccsel tarkítva nagyon fincsi kis reggeli vagy desszert válhat belőle!
Egészségünkre!