2014. június 17., kedd

Csirkés-gombás fittburger – avagy húspogácsa újragondolva No 1







Szeretjük a fasírozottat vagy a burgert… Előnyére válik, ha tudja az ember lánya, mit rejt a húspogácsa! Nos, ez ilyen! Sovány darált hús és- könnyítésképen- ízes zöldség keveréke. A sovány hús – jelen esetben a csirkemell kicsit száraz,ezért vetettem be egy kis gombát, ami szaftossá és ízesebbé teszi az étket. Ennek a burgernek csak egy nagy problémája van: hamar elfogy. Egyébként meg ízletes, egészséges, alacsony kalóriaértékű, nem nehéz étel, kicsit eltér a megszokottól…Ja-és gyorsan elkészül! 

HOZZÁVALÓK:

A burgerhez:

·         500 g darált csirkemell

·         1 tojás

·         200 g  friss csiperke kisebb darabokra vágva

·         1 fej apróra vágott hagyma

·         1EK apróra vágott friss petrezselyemzöldje

·         só, bors

A morzsához:

·          7-8 szelet ‚Knackebrot‘

·         2 EK sósmogyoró
 

 
 
·         1 TK füstölt (őrölt) pirospaprika

·         A hozzávalókat egy turmixgépben szemcsésítjük, és hozzáadjuk a pirospaprikát.


 
Ha nem akarunk ezzel bíbelődni (pedig érdemes), akkor nyugodtan használjunk közönséges prézlit.

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy serpenyőben pici olajat hevítünk, majd a hagymát kissé megpirítjuk, és hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a petrezselyemzöldjét, és addig kevergetjük, mígnem levet ereszt, és aztán el is fővi a levét. Hűlni hagyjuk.

A darált húshoz hozzáadjuk a gombás keveréket és a tojást, majd jól összedolgozzuk. Tetszés szerinti korongokat formálunk belőlük, és a panírmorzsába forgatjuk őket.

Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk, a papírt vékonyan beolajozzuk, és erre pakoljuk a húspogácsáinkat, melyeknek a tetejét is beolajozhatjuk.
 
 
180 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket. Körülbelül 20-30 perc alatt készre is sülnek.

Kívül aranybarna és ropogós. Belül szaftos – a gombának köszönhetően. Kellemesen keveredik benne a mogyoró íze és a paprika enyhén füstös zamata! Érdemes kipróbálni!

2014. június 14., szombat

Lecsós hús 2 'idegenlégióssal' - kapribogyóval és füstölt pirospaprikával



Régebben a kapribogyót csak megkóstolásig tartottam szimpatikusnak...Ez mára megváltozott, mert rájöttem, hogy ez az apró bogyócska az ő erőteljes savanykás-sós ízével csodákra képes, ha mártásokba tesszük. Igazi tartást, karaktert ad az ízeknek...

A másik nagy felfedezésem mostanság a füstölt, őrölt pirospaprika... Ez is egy kis csoda. Teljesen új dimenziókat nyit. Olyan pikantériát ad az ételnek, mintha a szabadban készült volna...
 

 Ez a két hozzávaló volt az újítás a lecsós hús elkészítésénél. Az eredmény: új és gazdagabb  ízek. Kísérletezni érdemes!

HOZZÁVALÓK:
 

·         60 dkg soványabb sertéshús kisebb kockákra vágva (használhatunk csirkemellet is)

·         2db piros húsú paprika, 2 db zöldpaprika csíkokra vágva

·         2 db érett paradicsom karikázva

·         1 nagyobb fej hagyma apróra vágva

·         2 gerezd fokhagyma apróra

·         1 EK apróra vágott petrezselyemzöldje

·         só, őrölt bors

·         olaj
 

·         1 EK kapribogyó

·         1 púpos TK füstölt pirospaprika

ELKÉSZÍTÉSE:

Olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöld és piros paprikát, paradicsomot, majd a fokhagymát is, és persze a kapribogyót is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól megkevergetjük, és hagyjuk, hogy picit levet eresszenek.
 
Ezután nagy lángra kapcsolunk, és a lecsós alaphoz adjuk a husit. Keverjük-kavarjuk...és hoppá, most adjuk hozzá a második titkos elemet, a füstölt pirospaprikát! Tovább keverünk-kavarunk, a husi hamarosan megadja magát, fehéredni kezd, majd levet ereszt. Most öntsünk még hozzá egy kis levet, mondjuk 1-2 dl-t lehet - attól függően, mennyire szeretjük bő lére ereszteni a dolgokat. Nos a hozzáadott folyadék is lehet többféle, például víz;  ha többre vágyunk, akár sört is löttyinthetünk hozzá, viszont valami finom száraz fehérbor sem rontja el a bulit.
 
Forrásba hozzuk ,és lassú, komótos üzemmódra váltunk, lefedjük a kicsikéket, hadd puhuljanak... Mire megpuhultak a húsok, az ízek is teljesen összeértek, egymásba simultak.

 Knédlivel, krumplival, rizzsel, akár kuszkusszal is kínálhatjuk, de egy jó karéj illatos, ropogós friss kenyér is nagyszerű kísérője lehet, amellyel  tunkolhatjuk az ízes szaftot ...

2014. június 13., péntek

Café Bombón






Nyár, napsütés, pálmafák, égszínkék tenger és egy latin muchacho kávét készít...ezekre a képsorokra lettem figyelmes a minap.  Hatalmába kerített  ez a hangulat... és főleg a kávé!!! Nyár, napsütés, hőség az most itt is van, a tenger  a pálmafákkal kicsit várat magára...A kávét viszont szinte azonnal el lehet készíteni, ha van otthon :

2 HOZZÁVALÓ:

(1 személyre)

·         30-40 ml sűrített , édesített tej

·         100-150 ml finom, illatozó feketekávé


 Hagyományosan, ha nem túl nagy a hőség, akkor így készül: egy üvegpohárba beleöntjük a sűrített tejet, és erre öntjük a forró feketekávét. Mivel két különböző sűrűségű folyadékról van szó, nem keverednek össze. Nagyon mutatós a kis kompozíció...



Ha azonban a hőmérő higanyszála feljebb szökik, akkor jegelhetünk is...

A kávét hagyjuk picit hűlni mielőtt a sűrített tejre öntjük, és tehetünk bele jégkockákat.


Ez a kávékülönlegesség- a Café Bombon- a spanyolok nagy kedvence. Fogyasztás előtt össze kell keverni a világosat a sötéttel, az édeset a keserűvel. Erős és édes! 

 Köszi a tippet, Miguel! ;)

2014. június 6., péntek

Túrógombóc másképpen



Június – gyümölcsözön: még mindig illatos eper, itt a zamatos málna, van ropogós cseresznye és már a meggy is érik. Ezekhez a csodás gyümölcsökhöz méltó 'gardedám' lehet a szerényen egyszerű, isteni túrógombóc.

Szeretem a változatosságot, és ettől vezérelve keresgéltem valami más, egyszerűen elkészíthető túrógombóc receptet. És aki keres, az talál! Az alapötlet a turogomboc.hu oldalról származik. Ez a recept igazi nyárias, gyors és gyümölcskímélő. Teljesen más a hagyományos elkészítési módhoz képest. Nem kell a gombócokat főzni, ezért a közepükbe rejtett gyümölcs friss marad, nem esik össze. Ami meg külön előnye: 20 perc alatt kész!

Epres –mákos túrógombóc vaníliasodóval


 

HOZZÁVALÓK:


 

4 személyre

·         200 g babadara (a durvább szemcséjű felnőtt dara gyermeke ;))

·         1 l tej

·         500 g tehéntúró

·         1MK só

·         1-2 EK vaníliacukor

·         1 TK reszelt citromhéj

·         1-1 szem gyümölcs a közepébe: eper, meggy, málna…ami csak tetszik

·         100 g cukrozott, darált mák a gombócok bevonására

Vaníliaöntet:

·         300ml főzőtejszín

·         2 egész tojás

·         2 EK vaníliacukor

·         csipetnyi só

·         diónyi vaj

A TÚRÓGOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE:

A tejben elkeverjük a cukrot és a babadarát és nemes egyszerűséggel darakását készítünk belőlük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt az idő alatt megtörjük a túrót,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és megsózzuk, csak mértékkel ugyan, de ez fontos, hogy ne legyen a gombóc íztelen. Ha kihűlt a darakása, jól összedolgozzuk vele a túrót, az így kapott masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, a belsejükbe finom kicsi gyümölcsöt teszünk, meghempergetjük őket a mákban… és készen is vagyunk.
 

A SODÓ ELKÉSZÍTÉSE:

A tejszínben elkeverjük a cukrot, sót meg a tojásokat, és lassú tűzön (ha óvatosak vagyunk, lehet gőz fölött is) sűrű masszává főzzük. Ha kész a massza, dobunk hozzá diónyi vajat és botmixerrel egyneműsítjük. Fényes, lágy sodó válik belőle, amely finom kiegészítője a könnyed gombócoknak, és kiválóan lekerekíti a túró és a gyümölcs savanykás ízét.


2014. június 2., hétfő

Schwarzwaldba göngyölt zsályás lazac



Nem kétséges, hogy a lazac eleve egy kiváló alapanyag. Nemcsak azért, mert ínycsiklandó, hanem azért is mert sokféleképpen variálható, ami megunhatatlanná teszi... Ezt a variációt Lorraine Pascale-től láttam először.   Kiváló ötlet! Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mivel néhány hozzávalóból készül, mégis pici fondorlatot ad neki a zsályalevél...és hát látványnak sem utolsó.

HOZZÁVALÓK:
 

2 személyre

·         200-300 g lazac 4 darabra szelve(ha lehet, bőre nélkül)

·         4 levél friss vagy szárított zsálya

·         4 szelet Schwarzwald sonka

·         só, őrölt bors

·          pici reszelt citromhéj

ELKÉSZÍTÉSE:

Miután a csodás színű, szaftos halat a tetszőleges formára szeltük, sózzuk, borsozzuk, hintünk rá pici reszelt citromhéjat és rásimítunk mindegyik darabra egy csinos zsályalevelet. Ezután elegánsan becsomagoljuk egy vékony, kecses szelet Schwarzwald sonkába.
 
 Kevés olívaolajon teflonos serpenyőben, mérsékelt hőfokon a csomagokat mindkét oldalukról átsütjük.
 

Bármilyen körettel kínálhatjuk: a főtt krumplitól kezdve a párolt brokkolin, zöld spárgán, nyers répán keresztül a rukkoláig szinte bármivel. Igazi pikantériát ad az ízeknek egy kanálnyi joghurtos-citromleves-kapros mártás...