Az én sztrapacskás történetem
Egy-egy szó
hallatán mindannyiunknak más kép jelenik meg lelki szemei előtt, más-más
képzeteket társítunk, más az illat, a hangok, az érzések... Ez így is van
rendjén.
Mi jut eszünkbe mondjuk
a... sztrapacska szó hallatán? Van, akinek semmit nem mond ez a szlávos
hangzású, alig kimondható szó. Nekem ez
a gyerekkorom boldog nyarait idézi. Igen! A szünidőt, a lázas készülődést
a nyaralásra, a véget érni nem akaró hosszú vonatozást szőke búzamezők
között, a vonat zakatolását, és végül a nagy nyakba borulós
találkozásokat a Messzi Nagymamával, a gömöri rokonsággal, az
unokatestvérekkel; nagynénik, nagybácsik, koma, sógor ...és a fogadásunkra
készített isteni sztrapacskát.
A sztrapacska receptjét,
elkészítésének fortélyait közvetlenül a nagymamámtól tanultam. Ez egy
egyszerű, ám nagyon kiadós és isteni finom étel. Vannak olyan tájak, ahol a neve
‚nyögve‘. Mivel a sztrapacska alapját a reszelt nyers krumpli képezi,
és egy nagy családnak egy jó adag
sztrapacskához azért elég szép mennyiségű nyers krumplit kellett lereszelni,
nyögött is emiatt a gazdasszonyka eleget.
Szóval az én
nagymamám mindig elég sok nyers krumplit reszelt le, amikor nyaranta vendégül
látott minket, messziről jött unokákat, meg a nagy család apraját nagyját.
Tizenéves koromban tudatosítottam csak azt, hogy ez milyen verejtékes meló.
Amikor elég önállónak és ügyesnek éreztem magam ahhoz, hogy ezt otthon egyedül
is elkészítsem, megkértem őt, mondja el a receptet. Kerítettem tollat és
papírt, hogy leírom a ‚miből-mennyit-hogyan‘ kulcsinformációkat. Ő meg csak
aranyosan mosolygott, majd mondta, hogy ő ezt soha nem mérte le, de csináljunk
egy beavatós főzést, ahol minden titkot elárul. Így is történt.
Azóta sokat fejlődött a tudomány, a háziasszonyoknak
sem kell többet nyögve készíteni a sztrapacskát. Íme egy eredeti recept autentikus
alapanyagokból 21. századi technikával.
Sztrapacska - a recept
HOZZÁVALÓK 4
személyre
·
400 g
nyers krumpli ( ha lehet, ne legyen újkrumpli)
·
Kb.
500 g liszt
·
50 ml
víz
·
só
ELKÉSZÍTÉSE:
Egy nagy lábasban
feltesszük a főzővizet (ne felejtsük el sózni), hadd dolgozzon nekünk az
idő, míg a tésztával ügyködünk.
Most pedig
alkalmazzuk a technikát: vegyük elő a konyhai robotgépünket, a nyers
krumplit daraboljuk bele, löttyintsünk hozzá egy kis vizet, sózzuk meg majd
indítsuk be. Az éles kések pillanatok alatt finom kásává alakítják a krumplidarabokat.
Ezután azonnal adagolhatjuk a lisztet a robotgép tetején lévő nyíláson
keresztül. Ne állítsuk le a gépet, hadd keverje el a lisztet a krumplimasszával.
Esetleg lassúbb fokozatra kapcsolhatunk, és fokozatosan addig kanalazzuk a lisztet,
amíg nokedli sűrűségű tésztát nem kapunk. Ha megvan a megfelelő állag,
kapjuk elő a nokedliszaggatónkat és a lobogó, sós vízbe szaggassuk
bele a tésztát.
Pár perc alatt a felszínre jönnek, és most jön csak a java!!!!
Azért, hogy a kis
nokedlik ne tapadjanak össze, valamilyen zsiradékot kell használni. Én egy
nagyobb lábosban olvasztok vajat, kicsit meg is pirítom, és a kifőtt sztrapacskát
a főzővízből egyenesen erre szedem rá, majd jól elkeverem. A pirított
vajnak nagyon finom, jellegzetes íze van, de ismerek olyat, aki nem szereti...
Ha esetleg nem
szeretjük a vajas ízt, erre a célra használhatunk egyszerű növényi
olajat is.
A sztrapacskát
sokféle fondorlatos finomsággal lehet kiegészíteni, ízesíteni: juhtúróval,
túróval, savanyú káposztával vagy krémsajttal. ...Ja! És a ‚puszta‘ is nagyon
becses !!! ...És persze ne feledkezzünk meg az apró kockára vágott, pirított
szalonnáról vagy a ropogós kolbászkarikákról sem, melyek nemcsak
díszítésként szolgálhatnak.
Nálunk nagy kedvenc
a juhtúrós – most éppen szezonja van ..., a juhtúrót össze szoktam olvasztani 2 EK
tejföllel. Tálaláskor ebből a finomságból kanalazok a pirított vajtól
illatozó sztrapacskára, majd megkoronázom apró kockákra vágott, pirított,
ropogós szalonnapörccel.