2014. május 30., péntek

Sztrapacska










Az én sztrapacskás történetem

Egy-egy szó hallatán mindannyiunknak más kép jelenik meg lelki szemei előtt, más-más képzeteket társítunk, más az illat, a hangok, az érzések... Ez így is van rendjén.

Mi jut eszünkbe mondjuk a... sztrapacska szó hallatán? Van, akinek semmit nem mond ez a szlávos hangzású, alig kimondható szó.  Nekem ez a gyerekkorom boldog nyarait idézi. Igen! A szünidőt, a lázas készülődést a nyaralásra, a véget érni nem akaró hosszú vonatozást szőke búzamezők között, a vonat zakatolását, és végül a nagy nyakba borulós találkozásokat a Messzi Nagymamával, a gömöri rokonsággal, az unokatestvérekkel; nagynénik, nagybácsik, koma, sógor ...és a fogadásunkra készített isteni sztrapacskát.

A sztrapacska receptjét, elkészítésének fortélyait közvetlenül a nagymamámtól tanultam. Ez egy egyszerű, ám nagyon kiadós és isteni finom étel. Vannak olyan tájak, ahol a neve ‚nyögve‘. Mivel a sztrapacska alapját a reszelt nyers krumpli képezi, és  egy nagy családnak egy jó adag sztrapacskához azért elég szép mennyiségű nyers krumplit kellett lereszelni, nyögött is emiatt a gazdasszonyka eleget.

Szóval az én nagymamám mindig elég sok nyers krumplit reszelt le, amikor nyaranta vendégül látott minket, messziről jött unokákat, meg a nagy család apraját nagyját. Tizenéves koromban tudatosítottam csak azt, hogy ez milyen verejtékes meló. Amikor elég önállónak és ügyesnek éreztem magam ahhoz, hogy ezt otthon egyedül is elkészítsem, megkértem őt, mondja el a receptet. Kerítettem tollat és papírt, hogy leírom a ‚miből-mennyit-hogyan‘ kulcsinformációkat. Ő meg csak aranyosan mosolygott, majd mondta, hogy ő ezt soha nem mérte le, de csináljunk egy beavatós főzést, ahol minden titkot elárul. Így is történt.

 Azóta sokat fejlődött a tudomány, a háziasszonyoknak sem kell többet nyögve készíteni a sztrapacskát. Íme egy eredeti recept autentikus alapanyagokból 21. századi technikával.

Sztrapacska - a recept


HOZZÁVALÓK 4 személyre

·         400 g nyers krumpli ( ha lehet, ne legyen újkrumpli)

·         Kb. 500 g liszt

·         50 ml víz

·        

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy nagy lábasban feltesszük a főzővizet (ne felejtsük el sózni), hadd dolgozzon nekünk az idő, míg a tésztával ügyködünk.

Most pedig alkalmazzuk a technikát: vegyük elő a konyhai robotgépünket, a nyers krumplit daraboljuk bele, löttyintsünk hozzá egy kis vizet, sózzuk meg majd indítsuk be. Az éles kések pillanatok alatt finom kásává alakítják a krumplidarabokat.
 
Ezután azonnal adagolhatjuk a lisztet a robotgép tetején lévő nyíláson keresztül. Ne állítsuk le a gépet, hadd keverje el a lisztet a krumplimasszával. Esetleg lassúbb fokozatra kapcsolhatunk, és fokozatosan addig kanalazzuk a lisztet, amíg nokedli sűrűségű tésztát nem kapunk. Ha megvan a megfelelő állag, kapjuk elő a nokedliszaggatónkat és a lobogó, sós vízbe szaggassuk bele a tésztát.
 
Pár perc alatt a felszínre jönnek, és most jön csak a java!!!!

Azért, hogy a kis nokedlik ne tapadjanak össze, valamilyen zsiradékot kell használni. Én egy nagyobb lábosban olvasztok vajat, kicsit meg is pirítom, és a kifőtt sztrapacskát a főzővízből egyenesen erre szedem rá, majd jól elkeverem. A pirított vajnak nagyon finom, jellegzetes íze van, de ismerek olyat, aki nem szereti...
 

Ha esetleg nem szeretjük a vajas ízt, erre a célra használhatunk egyszerű növényi olajat is.


A sztrapacskát sokféle fondorlatos finomsággal lehet kiegészíteni, ízesíteni: juhtúróval, túróval, savanyú káposztával vagy krémsajttal. ...Ja! És a ‚puszta‘ is nagyon becses !!! ...És persze ne feledkezzünk meg az apró kockára vágott, pirított szalonnáról vagy a ropogós kolbászkarikákról sem, melyek nemcsak díszítésként szolgálhatnak.

Nálunk nagy  kedvenc a juhtúrós –  most éppen szezonja van ...,  a juhtúrót össze szoktam olvasztani 2 EK tejföllel. Tálaláskor ebből a finomságból kanalazok a pirított vajtól illatozó sztrapacskára, majd megkoronázom apró kockákra vágott, pirított, ropogós szalonnapörccel.
 
 
Diétásnak egyáltalán nem mondható, viszont érdemes kipróbálni, és itt-ott beiktatni a családi menüsorba, mert isteni finom!

2014. május 25., vasárnap

Zöldségtócsni kapros joghurttal és füstölt lazaccal

 
 
 


Egy igazi könnyed, tavaszi-nyári étek sok-sok  színnel  és ízes  fűszerekkel.
 
 


HOZZÁVALÓK:
 
 
 

3-4 személyre

A tócsnihoz:

·         3 szál sárgarépa

·         1 fej zsenge, közepes nagyságú karalábé

·         1 (kb. 30 cm-es) cukkíni

·         1 pirospaprika

·         1-2 szem krumpli

·         1 – 2 gerezd zúzott fokhagyma

·         1 kisebb csokor petrezselyemzöldje

·         1 EK majoránna

·         1 TK őrölt színes bors

·         1-2 EK reszelt parmezán (akik nem szeretik a sajtokat, nyugodtan el is hagyhatják...)

·         1KK sütőpor

·        

·         3 tojás

·         2 dl főzőtejszín

·          Zabpehelyliszt vagy másféle liszt –kb. 6-8 EK. Szóval annyi, amennyi felszívja a levet, és sűrűbb állagot ad a masszának.

A joghurtos öntethez:

·         250 ml 10%-os fehér joghurt

·         1 EK apróra vágott kapor (friss)

·         pár csepp citromlé, picit lehet a héjából is reszelni

·         késhegynyi(vagy akár több is lehet) zúzott fokhagyma

·         kevéske só

Én most azt találtam ki, hogy a joghurtot zselatinnal kicsit megszilárdítom, hogy mutatósabb legyen a tálaláskor. De ez a lépés el is hagyható...

És kell még pár deka füstölt lazac is!!!



ELKÉSZÍTÉSE:

Ha a joghurtmártás zselatinos verziója mellett döntünk, akkor kezdjük ezzel az egész hacacárét! Szóval összekeverjük a hozzávalókat. A zselatint a használati utasítás szerint adagoljuk a mártáshoz. Majd osszuk szét a masszát tetszés szerinti formákba(én most kis szilikonos formákat használtam...) és tegyük őket a hűtőbe dermedni, hogy csinosan kocsonyásak legyenek, ha jelenésük van.

Második lépésben melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra.

És most már foglalkozhatunk a történet főszereplőjével, a tócsnival: a zöldségeket, miután alaposan megmostuk és pucoltuk, egyforma nagyságúra vágjuk- „zsülienre“- vagyis gyufaszálnyi vastagságúra. Ha van aprítógép, akkor vessük be bátran!
 
 

Az aprított zöldségekhez hozzáadjuk a tojásokat, parmezánt, főzőtejszínt és jól ízesítsük meg a fűszerekkel. Jöhet a liszt is, amennyi jólesik. Kóstoljuk meg! Elég sós? És ne csak sós legyen! Érezhetőek legyenek a fűszerek is! Bátran!

Következik a sütés. Mint köztudott, a tócsnit bő olajban szokták kisütni. Én nem ezt a módot választottam. Sütőben, tepsiben kevésbé olajos, és ugye mondanom sem kell, hogy ez jóval egészségesebb is így.

Azonban itt is van kétféle választási lehetőségünk:

1.       lehetőség- tepsire sütőpapírt teszünk, picit megolajozzuk, és evőkanállal kis halmokat kanalazunk egymás mellé.  15-20 perc alatt készre sülnek, a kis halmokból pofás lepénykék lesznek.
 

2.       lehetőség – használhatunk muffinformákat is. Ebben az esetben a masszát belekanalazzuk a formákba, és kb. 45 percig sütjük. Igen, picit tovább tart, viszont a végeredmény formatervezettebb...
 

Mindenki döntsön saját belátása szerint!

Igazi könnyed étek gazdag ízekkel. Kívül kicsit ropogós, belül finom puha. A sült zöldségek édeskés ízét kiválóan kiegészíti a joghurt és a citrom üdén savanykás íze. A fűszerek is ott muzsikálnak a háttérben... na és a füstölt lazac...igazi pikantériát ad az egésznek. Ízek széles skálája ebben az egyszerű és egészséges fogásban.
 

Sajttal töltött csirkemell diós-prézlis bundában




Már elég régen készítettem rántott húst. Itt az ideje! Ropogós, fűszeres sült krumplival vagy zöldpetrezselymes újkrumplival,  ecetes-cukros-fokhagymás uborkasalátával vagy valami jó kis vegyessalival...Hmmm... Nagyon szeretem!

Én azért egy kicsit továbbgondoltam a sima rántotthúst...legyen töltve valamivel és legyen diós a bundája.

HOZZÁVALÓK:

·         4 csirkemell

·         4 darabka sajt

·         4 levélke bazsalikom

·         4 vékonyka szelet prosciutto

·        

·         A panírozáshoz: liszt, tojás+tej, prézli darált dióval keverve (1dió:2prézli)
...és persze olaj a sütéshez
 

ELKÉSZÍTÉSE:

Sokan sokszor kérdezték már tőlem, hogy hogyan készítem a töltött pulyka- vagy csirkemellet. Íme hát a leírás és a képek. Remélem, jó segítségül szolgálnak.

A töltésre szánt csirkemelleket megszabadítjuk a „lebernyegektől“.
 

Egy hosszú pengéjű, éles késsel kis zsebet vágunk a hús vastagabb/szélesebb felén.
 

Ebbe a zsebbe töltjük bele a tetszés szerinti tölteléket, ami jelen esetben sajt meg a többi. Jó, ha a töltelék nem lóg ki a húsból. Rejtsük azt a zseb mélyére. Ha nem sikerülne, mert mondjuk a zseb kisebb, mint a bele szabott sajt, akkor ne erőltessük, nehogy a zseb, illetve a husi kiszakadjon. Inkább vágjunk le a sajtból. Ezután a procedúra után megsózzuk a húsokat.

Következik a mesterhármas, most egy kis csavarral: liszt, tojás, diós prézli. Miután bepaníroztuk a húsokat, forró, bő olajban kisütjük őket. Mivel vastagabb hússzeletekről van szó, ügyeljünk arra, hogy lassan, mérsékelten süssük őket, hogy legbelül is jól átsüljenek.

Ínycsiklandóan finom.

2014. május 23., péntek

Zabpehelylisztes-almás palacsinta túróval, eperrel és Limoncellós mézzel



Úgy indult, hogy valami egészségeset akartam készíteni...Gondoltam, palacsinta lesz zabpehelylisztből...lassan felszívódó szénhidrát, az jöhet. Fehérje is kell –túró joghurttal ,az  is jöhet! Egy kis gyümölcs - eper, hiszen szezonja van... Meg  egy kis méz, hogy édes legyen. Mértékkel,de ez is jöhet. Volt otthon jó kis erdei mézem, csak túl sűrű volt. Na, ezt fel kellett okvetlenül hígítani. De egy ilyen jófajta erdei mézet nem lehet ám bármivel hígítgatni...Akkor jött az ötlet, hogy milyen nedü is lehetne méltó erre. Végignézve a repertoárt az az ötletem támadt, hogy számomra a tavasz hangulatát fokozó Limoncello bizton jól illene a túróhoz és az eperhez is. Így hát néhány evőkanál mézhez löttyintettem a csodásan sárga, napfényszínű Limoncellóból...

 

Zabpehelylisztes-almás palacsinta túróval, eperrel és Limoncellós mézzel


HOZZÁVALÓK:

Kb.10-12 db nagyobb palacsinta lesz belőle

·         200 ml tej

·         2 tojás

·         200g zabpehelyliszt

·         1 maréknyi reszelt alma

·         csipetnyi só

·         szódavíz – annyi, hogy a palacsintatészta megfelelő állagú legyen

A túrötöltelékhez:

·         250 g túró

·         2-3 EK görög joghurt

·         Cukor vagy méz vagy édesítőszer tetszés szerint

A díszítéshez: pár szem eper, 3 EK méz egy kis löttyintésnyi Limoncello

ELKÉSZÍTÉSE:

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, majd pihenni hagyjuk. A zabpehelyliszt duzzad majd, ezáltal sűrűsödik a massza. Tetszés szerint felönthetjük még vízzel, hogy a palacsinta tésztája megfelelő állagú legyen.

A túrótölteléket is bekeverjük.  Ezek után a tészta is készen áll már a sütésre.

Van nekem egy jó kis palacsintasütőm, ami olyan csodás, hogy nem ragad bele a palacsinta. Még zsiradék sem kell bele. Gondolom, sokunknak van ilyen jó kis palacsintasütője... Én mégis-mielőtt az első palacsintát elkészíteném- egy darabka teavajat teszek a serpenyőbe. Ez egyfajta rituálé... Az első palacsinta máris csodás illatokat varázsol a konyhába- az olvadó vaj illata lágyan keveredik a zabpehely és az alma zamatával. Csalogatja a család éhes kosztosait...Könnyű, finom  és nyugtató illatok. Terápia?!...és mondanom sem kell, hogy az elsőt meg is kell azonnal kóstolni, hogy meggyőződjünk, jó-e az irány. Nem csak az illatok, hanem az ízek is nagyon harmonikusak. Hmm minden rendben…

Na szóval,ha már elkészülnek a palacsinták , a lányaim lesben állnak, hogy betölthessék őket. Szeretik, ha a saját adagjukat maguk töltik meg és díszítik fel. Lehet tekerni, hajtogatni, kinek mi tetszik...
 

Én most így tálaltam...
 

Finom is lett meg egészséges is...;)Jó étvágyat!

2014. május 19., hétfő

Körtés gorgonzolás saláta grillezett csirkehússal és kesuval


Eperszezon ide vagy oda, én ma más gyümölcsre vágytam. Mást is vettem - körtét, és úgy gondoltam, hogy egy darabka karakteres sajt, na meg pár szem kesudió társaságában biztos jól érezné magát… Ahogy toltam a bevásárlókocsit kifele a nagy boltból, frissen grillezett csirke illatára lettem figyelmes…és nem tudtam ellenállni a csalogató látványuknak. Vettem hát gyorsan egyet. Őt is bevettem a díszes társaságba. És igen, így alakult hát, hogy ők lettek a főszereplői a mai tartalmas,ám expressz gyorsasággal elkészíthető salátavacsoránknak:

 Körtés gorgonzolás saláta grillezett csirkehússal és kesuval


HOZZÁVALÓK:

2 személyre

·         egy  nagyobb maréknyi rukkola vagy galambbegy saláta

·         1 körte

·         100 g gorgonzola

·         pár szem kesudió

·          2 grillezett csirkemell

·         pici  krémes balzsamecet

Egy tányérra a levelekből csinos kis fészket készítünk. Beleültetjük a vékony szeletekre vágott körtét, rámorzsoljuk a gorgonzolát, lazán rápakoljuk a tetszés szerinti nagyságú csirkehúsfalatokat. Mehet rá a kesupajtás és a végén dedikálhatjuk a művünket a krémes balzsamecettel.  
Mi azért szeretjük ezt a salit, mert a salátalevélkéktől könnyed. Az étket megembereli a gorgonzola karaktere, amely kitűnően illik a körte édeskés ízéhez. A kesu a ropogós elem,  s a csirkehús pedig teljessé teszi, laktat.  Jó étvágyat!


2014. május 18., vasárnap

Mákos palacsinta bazsalikomos meggymártással és vaníliafagyival


Két éve volt szerencsém először megkóstolni ezt a mesterien összeállított ízkompozíciót. Egy csárdában ebédeltünk, és zárásként ezt a desszertet választottam. Nagyon jó választás volt. Azóta jópárszor elkészítettem. Néhány napja ismét eszembe jutott ez a finomság, és addig-addig motoszkált a fejemben, mígnem ma ismét elkészítettem. Ez volt a desszert...

HOZZÁVALÓK 4 személyre

A klasszikus  palacsintatésztához :

·         100 ml tej

·         1 tojás

·         100g liszt

·         csipetnyi só

·         szódavíz – annyi, hogy megfelelő állagú palacsintatésztánk legyen

Ø  A hozzávalókat összekeverjük, és kicsit pihentetjük a tésztát, majd elkészítjük a csintalan palacsintákat. Kb. 6-8 darab lesz.

 

A meggymártáshoz:

·         250 g fagyasztott meggy

·         2 EK cukor

·         100 ml víz

·         50 ml vörösbor

·         5-6- bazsalikomlevél (amit a mártás elkészülte után eltávolítunk, mert, miután kiadta magából a finom zamatát, sajnos nem valami szemet gyönyörködtető látvány)

Ø  A hozzávalókat összeforraljuk.

A máktöltelékhez:

·         200 g darált mák

·         80 g cukor…vagy több, ha édesebben szeretnénk

·         100-150 ml víz

·         pici reszelt citromhéj

Ø  A vizet a reszelt citromhéjjal és a cukorral összeforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot, jól elkeverjük, hogy a mák felszívja a folyadékot és megduzzadjon. Ha kevésnek tűnik a folyadék mennyisége, nyugodtan löttyintsünk még hozzá… vizet. A cél az, hogy olyan engedelmes legyen ez a massza, hogy azt a palacsintába gond nélkül bele tudjuk kenni.

…és persze kell még egy jóféle vaníliafagyi. Nem mindegy, milyen. Én a Lidlben kapható Bourbon vaníliásat szeretem. Nemcsak azért, mert nyomon követhető, hogy valódi vaníliából készül-benne vannak a vaníliamagocskák-, hanem azért is mert nagyon finom. Lágyan vaníliás. Nem túl édes. Egyszerűen… finoooom.

Ha a kvartettet előállt, tehát: megvannak a palacsinták, elkészült a meggymártás, a máktöltelék is engedelmesen vár a sorára, és a vaníliafagyi is előkerült a fagyból, akkor megkenjük a palacsintákat és kétszer félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk.

És akkor tálaljunk! Egy hófehér tányérra halmozzuk a bazsalikomosan - illatosan gőzölgő meggymártást. A máktól duzzadó háromszögre hajtogatott palacsintát félbevágjuk- hadd lássuk, mit rejt a belseje - és a meggyszemekre rendezzük. Ezt a forró párost koronázzuk meg egy gombóc hűs vaníliafagyival! Mennyei! A látvány és az ízek magukért beszélnek. Mindenkinek ajánlom!